حسگر قطعه ای است که درون سخت افزار دوربین بوده که وظیفه ی تبدیل نور به سیگنال به منظور ایجاد تصویر را دارد.
به طور کلی حسگرها تشکیل شده از میلیون ها نقاط حساس به نور می باشند که وظیفه ی ثبت تصویر دیده شده از عدسی را به عهده دارد.
بهتر است بدانید که اندازه حسگر،تعیین کننده ی مقدار نور جهت ایجاد تصویر می باشد.
هر چه اندازه ی حسگر بزرگتر (Full Frame) باشد توانایی ذخیره ی اطلاعات بیشتری را دارد و بر کیفیت عکس دوربین تاثیر دارد.همچنین حسگر های کوچک (Half Frame) اعمال کننده ی برش به روی لنزها می باشند.
لازم به ذکر است که حسگر دوربین و اندازه ی آن، تعیین کننده ی سایز تصویر،رزولوشن تصویر،اندازه فیزیکی،عممق میدان و ... می باشد.
عملکرد حسگر دوربین
حین عکاسی،لنز وظیفه ی هدایت نور به سمت حسگر دوربین را دارد و از نور برای تبدیل به سیگنال الکتریکی نمونه برداری می کند.
باید توجه داشته باشید که تعداد پیکسل های حسگر تعیین کننده نرخ نمونه برداری آن می باشند.
معمولا حسگر دوربین های پیشرفته دقت تفکیک پذیری و نمونه برداری بالایی دارد.شدت جریان سیگنال الکتریکی با تابیدن نور روی حسگر،تشدید می شود.این سیگنال ها برای تبدیل به رقم،به سوی تبدیل کننده آنالوگ به دیجیتال ارسال می شوند.
در نتیجه این ارقام جهت پردازش به پروسسوری فرستاده شده و فایل دیجیتال در کارت حافظه ذخیره می گردند.
تفاوت حسگرها
حسگر دوربین CCD
حسگر CCD مخفف Charged Coupled Device بوده که جز اولین حسگر های مورد استفاده در دوربین های دیجیتال محسوب می شود.
این حسگرها دارای یک مدار یکپارچه می باشند که بروی یک لایه سیلیکونی تشکیل شده اند.
بهتر است بدانید که میلیون ها دیود با قابلیت حساسیت به نور روی این حسگرها وجود دارد.کیفیت تصویر CCD نسبت به حسگرهای دیگر بیشتر است زیرا از نویز کمتر و حساسیت به نور بیشتری برخوردار می باشد.
اکثرا در دوربین های عکاسی Medium Format از این حسگر استفاده شده است.
حسگر دوربین CMOS
حسگرهای CMOS مخفف Complementary Metal Oxide Semiconductor بوده که نسبت به دیگر حسگرها نیاز به انرژی الکتریکی کمتری دارند و تصاویر بهتری در سرعت بالا ثبت می نماید.
پاسخ دهی این حسگرها در شرایط نور مختلف نسبت به حسگرهای CCD بهتر می باشد. این حسگر اکثرا در دوربین های دیجیتال SLR و قطع کوچک کاربرد دارد و تکنولوژی آن همان فناوری استفاده شده در میکروپروسسورها می باشد. از طرف دیگر،دوربین هایی که مجهز به این حسگر می باشند کوچک تر و ارزان تر می باشند.
بهترین اندازه حسگر دوربین
بدیهی است که اندازه حسگر دوربین،Full Frame بهترین تعادل بین عمق میدان،رزولوشن و عملکرد در نور کم را داشته و عکاسان مد،پرتره و منظره بیشترین استفاده را از اندازه حسگر فول فریم دریافت می نمایند.
بهتر است بدانید که حسگر دوربین APS-C نیز بسیار کار آمد بوده و نسبت به حسگر فول فریم،رزولوشن،اندازه و عمق میدان کمتری دارد.
برای استفاده ی عکاسان عمومی گزینه مناسبی می باشد.
سخن پایانی
ما در این مقاله سعی کردیم حسگرهای دوربین و انواع و عملکرد آن ها را مورد بررسی قرار دهیم. تا بتوانید با آنها بهتر آشنا شوید و برحسب نیاز خود انتخاب مناسبی داشته باشید.
قابل توجه کاربران گرامی می توانند جهت خرید دوربین به سایت مهام پرینت مراجعه نمایند.